Elk jaar staat de Woerdense binnenstad op z´n kop door honderden hardlopers die langs de prachtige singels hardlopen. En dat al ruim 40 jaar lang. Hoe is dit hardloopevenement eigenlijk tot stand gekomen?
Een van de allereerste edities van de Woerdense Singelloop

Op 16 augustus 1978 beleefde de Singelloop zijn eerste editie. De loop is tot en met 1996 op donderdagavond onderdeel geweest van de Woedense VakantieWeek. In de beginjaren op woensdagavond en vanaf 1982 op donderdagavond. Aanvankelijk werd een korte afstand gelopen van 1500 meter voor de jeugd en van vier kilometer voor de ouderen.

De hardloopwedstrijd is altijd georganiseerd door het organisatiecomité van de lokale atletiekvereniging Clytoneus Woerden. Een van de eerste organisatoren waren Jan Tuithof en Willem Sanderse. De organisatie is daarna overgedragen aan Tom van Veldhuizen.

Krantenartikel Woerdense Courant 1982

Na de ‘wisseling van de wacht’ kreeg Martin Vergeer de verantwoordelijkheid voor de Singelloop. Martin, ook wel Mister Singelloop genoemd, is 25 jaar betrokken geweest bij de organisatie. Een kwart eeuw heeft hij dit evenement met plezier voor jullie georganiseerd. Zelfs in 2018 was hij achter de schermen nog betrokken bij de loop. Reden genoeg om een mooi bloemetje van AV Flowers aan hem te overhandigen!

Martin, ook wel Mister Singelloop genoemd, is 25 jaar (!) betrokken geweest bij de organisatie.

Links: Martin Vergeer (oud organisator) Rechts: Herman van Rooijen (huidg organisator). Foto: Mirjam van Breemen 2018

Al snel, rond de jaren 90, werd de langere afstand van 10 km toegevoegd. De wedstrijd startte op het Exercitieveld en ging vervolgens drie rondes om de singel. Aan de drie rondes is sinds dat moment niks veranderd..

In 1997 moest de organisatie van de Singelloop helaas de beslissing nemen om te vertrekken uit de feestweek. De nieuwe (en huidige) startlocatie werd verplaatst naar de Kalsbeek college. Ideaal omdat de samenwerking met de school leidde tot een locatie met alle nodige voorzieningen zoals kleedkamers en een inschrijfruimte.

De 25e Singelloop (in 2002) is dankzij extra sponsoring gelopen onder inschrijfkosten. Voor een hardloopevenement is dat vrij uniek.

De deelnemersaantallen varieerde tussen de 400 en 900 deelnemers. In 1990, toen de wedstrijd nog mee deed aan het GURC (Groot Utrech Running Circuit), steeg het deelnemersaantal richting de 1000 inschrijvers. In 2018 stonden in totaal net geen 1000 (met twee jeugdlopen en de Singelloop) deelnemers aan de start.

In 2018 kreeg de organisatie de kans om samen met Tosca Menten (schrijfster van Dummie de Mummie) de kidsrun te organiseren.

In 2023 heeft de organisatie van de Singelloop Woerden een nieuw parcours geïntroduceerd.Met het nieuwe parcours veranderen ook de afstanden: Een ronde heeft de afstand van 5 kilometer. Je kunt daarom kiezen voor een deelname aan de 5 km (1 ronde) of 10 km (2 rondes) wedstrijd.